KAM

Intézetünk „SZÉKELYFÖLD – MILYEN VIDÉK?” címmel FÓRUMSOROZATOT indított,  amelynek célja a székelyföldi térség aktuális társadalmi folyamataival foglalkozó szakmai párbeszéd ösztönzése, támogatása.  Olyan témák kerülnek sorozatban napirendre,  amelyek a térségi közéleti beszédben,  az intézményi diskurzusokban csak ritkán vagy érintőlegesen kerülnek napirendre.  A térségi társadalomtudományi elemzések témáit, szakmai eredményeit, kiadványait bemutató fórumok panelbeszélgetések formájában zajlanak, nyilvánosak, a közösségi médiafelületen is követhetők, ugyanakkor a fórumokról készített  felvétel az Intézet YouTube csatornáján utólag is megtekinthető.  

A Fórumsorozat helyszíne a  csíkszeredai  Magtár – Óvóhely. A fórumok témájáról – vitaindítóként – tematizációs anyag készül, amelyet a szervezők előzetesen közzétesznek az Intézet weboldalán és a közösségi médiafelületen. Ugyanezeken a felületeken a témakörök iránt érdeklődők számára további szakmai anyagokat  is kínálunk. 

  •     „SZÉKELYFÖLD – MILYEN VIDÉK?” FÓRUMSOROZAT (1.)

Szabályszegő társadalom? Informális megoldások vidéki világban (TEMATIZÁCIÓS ANYAG)

  1. június 15. (csütörtök), 18 óra.

A panelbeszélgetés szakmai  keretét a Korunk folyóirat számára ebben a témakörben készített tematikus összeállítás (Informális vidék, 2022.november) kínálja.  Moderátor: Bodó Julianna.  A panelbeszélgetés résztvevői: Oláh Sándor, Biró A. Zoltán, Kovács Eszter, Sárosi-Blága Ágnes, Székely Kinga Katalin  

  •   „SZÉKELYFÖLD – MILYEN VIDÉK?” FÓRUMSOROZAT (2.)

MIBŐL ÉLÜNK? Gazdaság, gazdálkodás, megélhetés  a székelyföldi térségben (TEMATIZÁCIÓS ANYAG)

  1. június 29. (csütörtök), 18 óra.  

A panelbeszélgetés szakmai  keretét az Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek  folyóirat számára ebben a témakörben készített tematikus összeállítás (EMSF 2022. 2.) kínálja. 
A panelbeszélgetés résztvevői: Oláh Sándor, Biró A. Zoltán, Tamás László, Sárosi-Blága Ágnes, Sarány Orsolya. Moderátor: Bodó Julianna. 

  •   „SZÉKELYFÖLD – MILYEN VIDÉK?” FÓRUMSOROZAT (3.)

Településsors Székelyföldön.  A nem községközpont települések periferizálódási folyamatai(TEMATIZÁCIÓS ANYAG)
2023. október 31. (kedd) 18 óra.  Helyszín: MAGTÁR- ÓVÓHELY, Csíkszereda.
A panelbeszélgetés szakmai  kerete: az ebben a témakörben végzett térségi kutatás. Kiadvány: Településsors. Székelyföldi települések periferizálódási folyamatai.  
A panelbeszélgetés résztvevői: Oláh Sándor, Fosztó László, Sárosi-Blága Ágnes, Biró A. Zoltán. Moderátor: Bodó Julianna.